Скорошни промени в наредба 26 ще улеснят животновъди, които искат да продават директно

За създаване на фермерски пазари са предвидени 8 млн. евро по мярка, която ще се отвори след средата на 2016 г.

фермерски пазар в КапанаПромени в Наредба 26 ще облекчат условията за фермери, които искат да извършват преработка и директни продажби на мляко, сирене, яйца. Съвсем скоро (тази седмица?) те ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“. Това стана ясно на форум за фермерските пазари, в който взеха участие зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и експерти от аграрното министерство. Васил Грудев посочи, че целта е да се скъси веригата на доставка и чрез фермерските пазари тя да стане „производител – потребител“. Според него към 2020 г. България най-после ще има истински, традиционни пазари на фермери, така както е в стара Европа. За да илюстрира ползата от директните доставки, зам.-министърът даде пример с намалената в последната година с 25% цена на суровото мляко, която обаче не е повлияла в посока на поевтиняване на млечните продукти.

Чрез промените в Наредба 26 ще се облекчат изискванията за животновъдните обекти, в които се добива сурово мляко за директна доставка. Дава се възможност доставката на сурово мляко да става по-лесно – опаковките може да са на производителя, но и на потребителя, обясни експертът от МЗХ Невена Петрова, цитирана от „Инвестор“.

Отпадат ограниченията за процента яйца от кокошки и пъдпъдъци, които може да продава директно едно стопанство (досега ограничението е било 40 на сто).

Различните операции при преработка на сурово мляко ще могат да се извършват в едно помещение, при условие че се вършат последователно и след всеки етап се чисти и се прави дезинфекция.

Подобни са и облекченията, залегнали в проект за изменение на Наредба 4 – за специфичните изисквания към кланичните пунктове. Там освен добив на месо ще може да се извършва транжиране и преработка. Животните ще трябва да са отгледани във фермата. Целта е да намалеят разходите на фермерите за сграден фонд, но да се запази хигиената.

„В  Програмата за развитие на селските райони има предвиден публичен ресурс от 8 млн. евро, който е предназначен за създаването на фермерски пазари и обединения на производители. Очаква се подмярката да бъде отворена през втората половина на 2016 година“, информира още заместник-министърът.

Той припомни, че в края на ноември тази година ще бъде отворен и приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция”. „Там ресурсът, който ще се предостави на земеделските производители е 100 млн. евро, като суровинната обезпеченост, която трябва да бъде доказана от бенефициентите, е минимум 50% за първата година, като поне 30% от нея трябва да бъде осигурена от български земеделски производители“, обясни Васил Грудев. Той коментира още, че чрез това изискване Програмата гарантира, че ще бъдат подкрепени българките производители и ще се повиши добавената стойност на българското земеделие.

Leave a Comment