Синдикатът: Вдигнете заплатите в МЗХ и структурите към него с 10 и 15 на сто

Бюджетът на земеделското министерство за догодина е увеличен с близо 20 млн. лв., но по-високи трудови възнаграждения в системата не са предвидени

monetaВъпреки че бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е увеличен с близо 20 млн. лв., в перото за работните заплати за персонала сумата остава непроменена – 103 050,0 хил. лв. В Позиция на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ, изпратена до земеделския министър Десислава Танева, председателят Светла Василева настоява допълнителните бюджетни средства да се насочат към увеличаване на заплатите с 10 и 15%, и към обезпечаване на дейността на второстепенните разпоредители.

Ето и откъси от Позицията на ФНСЗ:

„В проекта на Закон за държавния бюджет на Р България за 2016 г. за Министерството на земеделието и храните е предвидена разходна рамка в размер на 246 908,2 млн. лева. След шест поредни години на редуциране на бюджета на МЗХ , предложения разходен таван е увеличен с 19 923 300 лева или 9.2 %…

За поредна година изразяваме нашата сериозна загриженост за работещите в структурите на Министерството, която се основава на следния анализ: Средствата, предвидени в проектобюджета за персонал са запазени на нивото на 2015 г. – 103 050,0 хил. лв., което отново не предполага дори минимално увеличение на работните заплати. Осма поредна година поставяме на изпитание работници, експерти, специалисти, научна общност – без заложени средства за увеличение на работните заплати, без възможност за ефективно изпълнение на държавни политики и гарантиране на по-добра социална защита, отговаряща на висококвалифицирания състав обслужващ земеделските производители. И не само това, в тази рамка дори не са предвидени средствата за увеличение на минималната работна заплата, която е трудово възнаграждение на над 1300 работници и служители от структурните звена на МЗХ, а и не по-малко са специалистите и експертите, на които работната заплата се изравнява с минималната за страната.

ФНСЗ категорично не приема поредното замразяване на работните заплати в структурите на МЗХ. Във връзка с изпълнението на Постановление на Министерския съвет №90/16.04.2015г. и съответните промени в Устройствените правилници на структурните звена на МЗХ през текущата година се извърши намаление на числеността на персонала с 10,8% – 1175 щатни бройки, като в осем от структурите на Министерството извършените съкращения бяха масови – от 12% до 21% – изключително нелогични и необосновани, което съвпадна с периода на усилена селскостопанска дейност. Както при всяко съкращение, приложено в Министерството, най-голямото намаление на числеността на персонала понесоха работниците и служителите от Българска агенция по безопасност на храните, БАБХ – 380 бр. и Селскостопанска академия, ССА – 350 бр.

НАСТОЯВАМЕ:

1. От увеличения разходен таван на МЗХ в бюджета за 2016 г. с 19 923 300 лева да бъдат преразпределени средства, които да се насочат за увеличение на средствата за персонал минумум с 10%, което възлиза на 10 млн. лeва.

2. При разпределение на разходите по бюджета на МЗХ по области на политики и бюджетни програми да бъдат обезпечени цялостно дейностите на ССА, БАБХ, ИАБГ, ОД „Земеделие”. Да се регламентира нормативно необходимият брой численост на ИАБГ.

3. Да се осигурят финансови средства на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, гарантиращи изплащането на фонд «Работна заплата», обвързан с приложението на МПС № 129 от 26.06.2012г. (Нов модел на заплащане в държавната администрация).

4. Да се предвиди увеличение на всички работни заплати в структурните звена на МЗХ, в които бяха извършени масови съкращения с най-малко 15%, което да компенсира извършените съкращения. В този списък попадат Българска агенция за безопасност на храните, Селскостопанска академия , ОД „Земеделие”, Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.

5. В бюджета за 2015г. да се осигурят средства, гарантиращи автономност, финансова самостоятелност и стабилност на Селскостопанска академията, което да гарантира осъществяването на научно-приложната дейност, отговаряща на същността и потребностите на Селскостопанска академия. Още един силен 3 аргумент към нашето настояване са препоръките на ЕК към Р България от м. Октомври 2015г. относно реформите на системата за научни изследвания и иновации, според които България трябва да отдели 1-1,5% от БВП за научни изследвания и иновации.

 

Leave a Comment