Корнелия Нинова: Догодина животът ще стане по-тежък

Корнелия НиноваВ бюджета за 2016 г. Корнелия Нинова не вижда аргументи животът на българите да стане по-добър. Но има ясни знаци, че хората ще обеднеят повече, заяви пред бТВ тя.

Нинова се мотивира с новия данък, който хората ще плащат за дворните места. Не се предвижда увеличение на доходите, замразени са социалните помощи, детските надбавки и т.н. Минималните осигурителни прагове са увеличени и тук депутатът даде пример със земеделските производители, които вече ще се осигуряват не върху 300, а върху 330 лева месечен доход.

Поскъпването на винетката също носи допълнителен разход.

Увеличеният акциз върху цигарите според нея е сериозна грешка, тъй като по правило, когато се вдигне цената на цигарите, се засилва контрабандата, а здравето се влошава. Здравето в случая ще се влоши, тъй като хората ще започнат да свиват цигари с нарязан тютюн, който е по-вреден. По-скъпите цигари ще предизвикат слаба инфлация, което означава допълнително обедняване. Другите държави си плащат глобата към Европейската комисия, но не увеличават акциза, каза Корнелия Нинова и даде пример с Гърция.

Освен това догодина европейското финансиране ще е намалено с 1%.

В хода на разговора тя припомни, че преди месеци правителството се е похвалило, че има 2 милиарда лева излишък, а към септември той изведнъж се е стопил на 640 милиона. Къде отидоха тези пари, попита депутатът.

Ще се краде повече догодина, прогнозира още тя и изтъкна, че в бюджета са предвидени близо 2 млрд. лева за капиталови разходи, за които не пише и ред за какво ще се харчат.

 

Leave a Comment