Пчеларите ще опитат да се обединят утре в Пловдив

пчелинНационална обединителна конференция на пчеларските организации в страната ще се проведе утре, 14 ноември, в Пловдив. Тя започва в Дома на техниката на ул. „Гладстон“ №1 в 10:00 часа и ще продължи до 17 часа по програма.

Поканени за участие са националните сдружения, които са 11 на брой, както и още почти толкова местни пчеларски организации.

„Основната цел на конференцията е да направим следващата стъпка към създаване на единна структура в бранша“, поясни пред АгроПловдив Николай Гайдов, председател на пловдивското сдружение „Акация 1899“. Домакинството на града на тепетата е било избрано по време на Фестивала на меда в Несебър, който се проведе на 30 август. Тогава, по инициатива на евродепутата Мария Габриел, на масата седнаха на преговори за обединение представители на няколко структури.

На утрешната конференция ще бъдат обсъдени и други чувствителни теми като възможното подпомагане на пчеларството по мярка 10 „Агроекология и климат“. Помощта още не е нормативно определена заради липса на съгласие между производителите на медоносни култури, каквито най-вече са зърнопроизводителите, и пчеларските организации.

Leave a Comment