Европейска нощ на музеите на 18 май в Пловдив

картина в Пловдив

12 частни галерии ще се включат в Нощта

Четирите регионални музеи и 12 частни галерии ще се включат в Европейската нощ на музеите в Пловдив на 18 май. Културното събитие се организира за пръв път в града.

През нощта ще останат отворени за посетители Археологическият,Етнографският, Историческият и  Природонаучният музеи, а също така и Градската художествена галерия.

Изложбените зали, които ще могат да се разгледат са на Арт галерия-музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Възраждане”,Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, „Червеното пони”. Организаторите от община Пловдив и  фондация „Пловдив- 2019”отбелязват, че това са дългогодишни и утвърдени като културни институти галерии.

Програмата на Европейската нощ на музеите ще се придържа към духа на първата такава нощ, която е била проведена в Берлин през 1997 г. – в мистичната атмосфера на нощта да бъдат привлечени към изкуството не само хора с трайни интереси в тази посока, но и такива, които никога не са влизали в музей или галерия. „Няма да има шумни улични събития, които може и да забавляват, но разсейват публиката и объркват представите ѝ за стойностите в изкуството“, обясняват организаторите.

Европейската нощ се вписва в поредицата събития, насочени към кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г. От 2005г. събитието празник е под егидата на Министерство на културата и Френски културен институт

 

 

 

Leave a Comment