В деня на свети Матей празнуват данъчните

свети МатейДнес Православната църква чества свети Матей – един от 12-те апостоли и автор на първото канонично Евангелие, което написал 8-9 години след смъртта на Иисус Христос. Тъй като апостолът е бил „митар“, тоест събирач на данъци за Римската империя, на 16 ноември празнуват и данъчните в Националната агенция по приходите (НАП).

Матей, наричан още Левий, бил родом от Капернаум. Смята се че той е брат на друг апостол – Яков, тъй като и двамата носят фамилията Алфеев. Въпреки презряната му от евреите професия, Иисус го намерил като достоен да приеме истинското учение.

Свети Матей пръв описал събитията от земния живот на Христос. Неговото Евангелие се отличава с необикновена простота и е понятно за всекиго. Апостолът е ходил в много и далечни страни – Мидия, Персия, Партия и Индия.

Животът на евангелиста Матей завършил мъченически. За него била приготвена клада, но преданията говорят, че пламъкът не го докоснал. И когато накрай той предал Богу духа си неговите мъчители станали ревностни християни.

 

 

Leave a Comment