Производители предупреждават: Ако искате кисело зеле, внимавайте какво купувате

Два са способите за разпознаване на подходящия сорт
Зеле "Кьосе" на тържището

Зеле „Кьосе“ на тържището

Ако искате да наложите свежото зеле в каца или бидон, за да свиете сърми за Коледа, внимавайте какво купувате, предупреждават продавачите от тържище „Родопи-95“ до с. Първенец. Освен, че е скъпо, не всяко зеле е подходящо за консервиране.

Българското зеле на пазара се конкурира с македонско и румънско. Конкуренция има и между различни сортове от зеленчука, които се отглеждат у нас. За налагане в солена вода са подходящи сортовете „Кьосе“ или „Балкан“. Останалите сортове, както и цялата стока, внесена отвън, не омекват в кацата, твърдят производителите.

За да сте сигурни, че сте избрали подходящия сорт, можете да приложите два изпитани елементарни способа. Ако външното листо на зелката се навива в посока навън без да се сцепи, значи сортът е подходящ. За да потвърдите, че това е така, може да опитате от зеленчука. Ако е лютив на вкус – не става, изброяват продавачите.

Въпреки че по данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища зелето е струвало в края на миналата седмица средно по 0.66 лв./кг при тържищата в страната, в „Родопи 95“ обясняват, че тази цена е стара. Актуалната е 0.70-0.90 лева.

В магазините зеленчукът отдавна прескочи 1 лев за килограм, а на места се търгува и над 1.50 лева.

На въпроса защо тази година зелето е дефицитно и скъпо, от тържището обясняват, че производителите са намалели. А някои от тези, които са засадили през лятото зелевия разсад, са претърпели щети от летни градушки и наводнения, както и от киселинни дъждове.

Прочети още: Киселото зеле се налага сега, за да е готово за Коледа

Leave a Comment