Диплома за новата технология за сусама получи институтът в Садово

Тази година три кандидат сорта са били засети върху 1000 дка в Генерал Тошево и 600 дка в Ивайловградско

сусамНаграда „Диплома“ получиха създателите на новата технология за отглеждане на сусам от Съюза на изобретателите в България, който организира шестото национално изложение „Изобретения. Трансфер. Иновации“. Авторите са от Института по растителни генетични ресурси в Садово. 

„Работехме над 20 години по технологията“, разказа пред АгроПловдив гл. ас. д-р Станислав Стаматов. „Най-важното беше да създадем сортове, при които кутийките със сусамовите семена не се разпукват при жътвата, а когато навлезат в комбайна. Имаме три кандидат сорта, които очакваме скоро да бъдат признати.“

сусам кутийкаСтамен Стаматов поясни, че единствено в САЩ, където от 40 години работят по създаването на сортове, които задържат семената, е имало резултати. България е втората държава в света, която постига успехи, които се дължат на екипна работа на почти две поколения аграрни научни работници. Опитите да се подобрят новите сортове не са спрели. „Трябва да се справим с проблема абортиране на цветовете при цъфтежа“, поясни д-р Стаматов.

Технологията с новите сортове е приложена тази година върху 1000 дка в Генерал Тошево и 600 декара в землището на село Хухла, Ивайловградско. „Бяхме скептични за резултатите в Добруджа, тъй като сусамът е топлолюбиво растение, но резултатите ни опровергаха. Годината беше с благоприятен климат, което не означава, че и следващата ще е подобна. Когато имаме устойчиви резултати в по-дълъг период от време, ще можем да направим по-категорични заключения за ареала на разпространение на маслодайното растение“, уточни съавторът на технологията.

Добивите от трите нови сорта са с около 50-60 килограма по-ниски, тоест средно по 150 кг/дка. Но това се компенсира в икономически план от намалените разходи за ръчен труд. Установено е, че ръчното прибиране на декар със сусам коства три човекодни, докато с комбайн става бързо и евтино. Всеки комбайн за прибиране на житни може да се настрои и за жътва на сусам.

Технологията на института в Садово е в два варианта – за прилагане при поливни и при неполивни условия. Сеитбената норма не е по-различна от използваните у нас сортове.

„Ние нямаме достатъчно семена, за да отговорим на интереса, но фирмите, които засяха тази година от кандидат-сортовете, вече разполагат с достатъчно посевен материал“, информира още д-р Стаматов.

Прочети още: Сусамът се сее в края на май, той е царят на маслото у нас

Leave a Comment