Фил Хоган подкрепи напълно всички мерки в Програмата за селските райони

Комисарят по земеделие обяви, че допусканите грешки в заявленията за директни плащания ще могат да се коригират

Васил Грудев и Фил ХоганВ разговор със зам.-земеделският министър Васил Грудев в Брюксел, еврокомисарят по земеделие Фил Хоган подкрепи напълно политиката на България в сектора.

„През последната една година демонстрирате бързи темпове по приключването на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.“, заяви еврокомисарят по земеделие Фил Хоган по време на срещата.

Комисарят изрази пълната си подкрепа за политиките, водени от правителството в сектор „Земеделие“. Той посочи като успешна работата  между Европейската комисия и Министерството по одобрението на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., както и всички мерки разписани в нея. „Когато администрациите в лицето на Министерството и Главна дирекция „Земеделие“ работят в синхрон и има сътрудничество, са налице положителните резултати за бенефициентите“, посочи зам.-министър Грудев.

На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, еврокомисар Хоган представи част от вижданията на ЕК за опростяване на Общата селскостопанска политика. Предвижда се да бъде дадена възможност на бенефициентите по първи стълб, по директните плащания на площ, да имат по-голяма гъвкавост при заявяването на площите и при коригирането на допусканите от тях грешки в заявленията.

С изразената позиция на Хоган нашето аграрно министерство на практика отговори на всички нападки в последните три месеца от страна на Съюза на кооперациите и на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Първата организация оспори евентуалната промяна на размера на субсидиите по мярка 10 „Агроекология и климат“. Втората – на новите условия за прилагане на агроекологичната мярка 214 от предишната Програма за развитие на селските райони.

И двете организации заплашиха министерството и премиера, че ще сезират Европейската комисия за нарушения и това може да доведе до спиране на новата Програма за развитие на селските райони.

 

 

1 Comment

  1. атанасов каза:

    ТОВА ВЕЧЕ Е НАГЛОСТ. снимал се с комисаря и си измисли текст. изрод

Leave a Comment