ИПИ предлага да се ограничат националните плащания за земеделието

бюджетИнститутът за пазарна икономика (ИПИ) представи днес алтернативен бюджет за 2016 г., който традиционно изготвя по това време на годината.

В сферата на земеделието авторите на бюджета предлагат да се премахнат данъчните преференции, с които се ползват земеделските производители. Също така анализаторите залагат и на ограничаване на националните плащания в сектора.

В алтернативния бюджет са заложени още премахване на 5-те процента данък „лихва“ и данък „дивидент“, както и налога върху наследствата. Икономистите са „за“ намаляване на данъка върху ЕТ до 10% (сега той е 15%). Те са против данъчните преференции за ваучерите за храна и намаления ДДС за туризма. От ИПИ предлагат към общинските бюджети да се превежда една пета от подоходния данък, платен от техните жители.

В осигурителната сфера предложенията на ИПИ са да не се прилага планираното покачване на осигурителните вноски за пенсия. Вместо това постепенно да се засилва ролята на личните спестявания. Да се разбие монопола на Националната здравна каса като се насочва част от осигурителната вноска към частни здравни фондове. Икономистите са против и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

 

Leave a Comment