ВиК и общините ще разполагат с над 200 млн. евро за водни инвестиции

напоителни тръбопроводи

Тръбите остават на място

С над 200 млн. евро ще разполагат ВиК и общините за инвестиции във водния сектор през този програмен период. Средствата са предвидени в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва в Петата национална конференция „ОП „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони – в преход към новия оперативен период“, който е организиран от Камарата на строителите в България.

През юли 2016 г. се очаква да бъде отворен първия прием за инвестиции  в този сектор. „По него допустими бенефициенти ще бъдат и общините, и ВиК операторите“, посочи Грудев.

През отминалия програмен период са сключени 233 договора със 136 общини, които са на обща стойност 778 млн. лева, .направи ретроспекция зам.-министърът. „По тях са рехабилитирани 1722 км. водопреносна мрежа, 83 км канализационна мрежа, имаме 326 км. и 518 км изградени нови съответно водопреносна мрежа и канализационна мрежа“. Според заместник-министър Грудев ВиК секторът е един от най-важните социално-икономически елементи за населените места в България, като той способства и за опазването на околната среда и по пълноценното използване на водните ресурси.

 

 

Leave a Comment