Депутати искат глобите за офшорки притежателки на земи да не се отлагат

Ако гратисният период бъде удължен до 1 октомври 2017 г., това означава, че 3-4 компании печелят битката срещу държавата, обяви Каймаканов

земя, подготвено полеДепутати се обявиха против поредната промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), която бе одобрена от аграрната комисия в парламента и според която глобите, които трябва да платят офшорните фирми, притежатели на ниви, се отлагат за 1 октомври 2017 г.

Светла Бъчварова (БСП) заяви пред „Фокус“, че социалистите са категорично против тази законова промяна. На практика законодателството девалвира, ако се наложи тази пета поправка в рамките на този парламент, каза тя.

Действащата разпоредба предвижда от 1 октомври 2015 г. да се санкционират тези офшорни компании, които имат неизяснена собственост, неизяснен капитал и притежават земеделски земи. Глобата е 100 лева/дка. Ако в следващите три месеца те не се освободят от собствеността, глобата се утроява, припомни Светла Бъчварова.

Според нея до момента държавата е щяла да събере към 30-40 млн. лв. от тези санкции, които до 1 декември са щели да стигнат 90 млн. лева.

Бъчварова смята, че това са компании с неизяснен ресурс за покупка на земеделска земя. „Всички страни в ЕС имат законодателство, което касае защита на земеделските земи от спекулативен капитал. Земята като ценност е необходимо да бъде вкарана в стопански оборот, а когато не знаете източника на капитала, рискът тази земя да не бъде използвана по предназначение е огромен“, каза тя.

Отлагането на глобите според депутата Венцислав Каймаканов (ДПС) е „чист лобизъм и то в полза само на няколко компании, които приемат земята като спекулативен финансов инструмент“, казва той в интервю за в. „Стандарт“.

Според него ако отлагането бъде прието в пленарна зала „3-4 компании ще спечелят битката срещу държавата въпреки законодателната рамка и ясно ще покажат, че има фирми над закона“.

Leave a Comment