Васил Грудев: Предлагаме проектите по мярка 4.1 да са с таван 1 млн. евро и да се финансират до 50%

НАЗ откри петия си национален семинар при пълна зала в Новотел Пловдив

НАЗ, пети семинар Министерството на земеделието и храните ще внесе някои корекции в прилагането на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Предложението е максималната стойност на проектите да падне от 1.5 на 1 милион евро, а размерът на финансиране да не надхвърля 50 процента. Това ще увеличи числото на бенефициентите. Предложението предстои да се обсъди от браншовите организации. Новината за подготвяните промени разкри днес зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той бе официален гост на агросеминара на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който се откри в Пловдив.

Грудев, Христов и Румяна Ангелова

Грудев, Христов и Румяна Ангелова

Авторитетният форум на най-силната аграрна организация у нас бе уважен и от председателя на парламентарната земеделска комисия Румен Христов, както и от висши експерти на фонд „Земеделие“. Зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков също посети семинара, а най-голямата зала в Новотел Пловдив, бе препълнена, както се случва за пети пореден път в края на ноември.

Васил Грудев поднесе извиненията на земеделския министър Десислава Танева за отсъствието ѝ поради правителствената визита в Китай. Той, както и Христов, нарекоха НАЗ „най-коректният партньор“. Поздравителното писмо на министър Танева бе връчено на председателя на асоциацията Румяна Христова.

Новината за евентуалното намаляване на високия праг на проектите по мярка 4.1 и

Председателят на НАЗ в Румен Христов

Председателят на НАЗ и Румен Христов

ограничаването на европейското финансиране до 50%, предизвика бързата реакция на Румяна Ангелова, която посочи, че и тези корекции не биха дали шанс на проектите на зърнопроизводителите да се класират, тъй като дейността им не спада към приоритетните сектори.

Отговорът на Васил Грудев бе, че ако и зърнопроизводството стане „приоритетно“, това означава да се разбие цялата философия на Програмата за развитие на селските райони. Животновъдството, производството на плодове и зеленчуци, на етерично-маслени култури и биологичното земеделие са приоритетни на базата на 10-годишни наблюдения, които категорично показват спадове, посочи той. Зам.-министърът обаче поясни, че критериите за класирането се следят стриктно. Така например 80% от проектите, в които има заложена енергийна ефективност, не са получили точки по този критерий, защото от фонда са наясно, че консултантите вмъкват подобни нюанси, за да може проектите на клиентите им да получат повече точки и възможност за класиране.

Грудев се разпали, когато обобщи, че у нас много често проектите се правят заради самите проекти, а не, за да помогнат на производителите да отидат напред в дейността си.

 

Той посочи още, че страховете, че европейските средства няма да могат да се усвоят, безвъзвратно са си отишли. Сега основната задача на министерството е как по-правилно те да бъдат разпределени.

Leave a Comment