В края на януари ще са плащанията на площ, февруари – по екологичните мерки, март – обвързаните

Кога какво ще се плаща на земеделците през 2015/2016 г.

пари в земятаДо 15 декември ще бъде изплатена субсидията по мярка 214 за сеитбооборот от Програмата за развитие на селските райони. Помощта ще е в пълен размер от 35.50 лева на декар или общо почти 277 млн. лева. Това съобщи днес зам.-директорът на ДФ „Земеделие“ Живко Живков в началото на семинара на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се провежда в Пловдив.

В края на януари 2016 г. фондът ще преведе европейските средства за плащане на площ, които са 162 лева на хектар или общо 597 903 000 лева.

Очаква се в началото на февруари да бъдат преведени субсидиите по мерките „Агроекология и климат“, „Биологично земеделие“ и „Натура“ (мерки № 10, 11 и 12).

В началото на март ще бъдат преведени парите по схемите за обвързана подкрепа, които касаят производителите на плодове и зеленчуци.

Евентуално в края на март по сметките на производителите на протеинови култури ще постъпят по 281 лева на хектар (общо 31 млн. лв.).

Отново в края на март или началото на април ще се преведат преразпределителните плащания.

Относно „зелените плащания“ Живков обясни, че тази схема е нова и неясна за повечето държави от Европейския съюз, а и бюджетът ѝ е много голям, което означава, че плащането вероятно ще се забави.

 

 

Leave a Comment