В бюджета на ЕС за 2016 г. е предвидена подкрепа за производителите на мляко и свинско месо

Европейска комисия, БрюкселСъветът на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за бюджет 2016 г. Според него общият размер на поетите задължения ще е 155 млрд. евро, а на плащанията – 143,89 млрд. евро. Съветът и Европейският парламент се споразумяха за повече от 2 млрд. евро за поети задължения в отговор на кризата с миграцията, които да бъдат предоставени като спешна и хуманитарна помощ за най-силно засегнатите държави-членки и страни извън ЕС, които приемат бежанци.

Според споразумението по бюджета за 2016 г. ангажиментите за изследователската програма „Хоризонт 2020” ще достигнат 9,540 млрд. евро, което е с 31,8 млн. евро повече от предложения от ЕК проектобюджет. Споразумението включва и набор от мерки за подкрепа на европейските земеделски стопани в отговор на руското ембарго върху вноса на някои селскостопански продукти от ЕС и особено в млечния и сектора на свинско месо.

По отношение на поетия от институциите на ЕС през 2013 г. ангажимент да намалят персонала си с 5% през периода 2013-2017 г., Европейският парламент се задължи да постигне тази цел до 2019 г., като изключва временните длъжности на политическите групи от обхвата на това задължение.

 

Leave a Comment