Освен в Добрич, китайски инвеститори проучват изграждането на още 6 заводи за фураж

Десислава Танева в "Панорама"

Десислава Танева в „Панорама“

Китайски инвеститори ще проучат до февруари следващата година възможностите за изграждането на още 6 заводи за фураж в България. Това съобщи снощи в „Панорама“ по БНТ земеделският министър Десислава Танева, която вчера се завърна от Китай, където бе заедно с премиера Бойко Борисов и други министри. До две седмици китайската компания, която е в готовност да започне изграждането на такова предприятие в Добрич, ще получи строително разрешение.

Китайските предприемачи възнамеряват да изнасят произведения у нас фураж към родината си за изхранване на пилета и прасета, уточни земеделският министър. Ние произвеждаме повече зърно отколкото са националните нужди и сме сред водещите държави в Европа в зърнопроизводството. Заради много добрите резултати в отглеждането на слънчоглед, китайски инвеститори ще строят рафинерия за олио край Бургас.

По време на посещението в азиатската държава са подписани споразумения за изграждане на съвместни предприятия в Китай в областта на земеделието, информира още Десислава Танева.

Тя добави, че е провела среща с министъра на земеделието на Китай и с Генералната администрация по карантина и надзор, съответстваща на БАБХ. „В тази посока имаме засилена комуникация за търговия с плодове – череши, праскови и сливи”, каза министър Танева.

 

Leave a Comment