От празника на апостол Андрей денят започва да расте

andrei-svДнес почитаме първия от 12-те апостолисвети Андрей. Нарича се Първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христос. Той е брат на свети Петър и веднага след като приел Сина Божий за учител, призовал и Симон-Петър да го последва. с думите „Намерихме Месия!“

Андреевден е свързан във фолклора с прехода от есен към зима. Народът казва, че от днес денят започва да расте с по едно просено зърно. За тези, които постят, днес е разрешено виното.

Преди да стане апостол, Андрей следвал Йоан Кръстител. Той бил с него, когато Предтечата посочил на народа минаващия Исус и казал: „Ето агнеца Божий!“ Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден.

Оттогава Андрей и Петър следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

Свети Андрей проповядвал в днешните земи на Гърция, България и Русия, и увлякъл много хора след вярата в Христос, заради чудесата, които извършвал и пламенните си ручи.

После се завърнал в Патра, където владетелят Егеат го хвърлил в тъмница. Поверието разказва, че като направил кръст на вратите, те сами се отворили и вярващите нахлули в тъмницата, за да слушат проповедите на Андрей. Като Спасителя, и той умрял на кръста.

Св. ап. Андрей се счита апостол на православните християни, защото той е ръкоположил първият епископ в Цариград – апостол Стахий,

Народът вярва, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В някои български райони наричат деня още Едрей, Едринден или Мечкин ден. Според легендата, когато Андрей орал малката си нива с вол, дошла мечка, която изяла животното. Светецът силно се ядосал, надвил звяра и го впрегнал в ралото.

Имен ден празнуват днес Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

Leave a Comment