Коледа ще е хладна, може и снежна

кошери със снягДните около Коледа ще са доста хладни. Напълно възможно е и да са снежни в равнинната част на страната. Това прогнозира пред Нова телевизия синоптикът в Института по метеорология и хидрология при БАН Анастасия Стойчева.

Декември ще започне със сравнително високи температури, които ще достигнат 11 до 16 градуса. В последната десетдневка на последния месец от годината ще бъдат измерени най-ниските градуси за декември – минус 5 до минус 10.

Синоптиците при БАН прогнозират, че средната месечна температура ще бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, в планините – от минус 5 до минус 1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и най-южните райони – между 60 и 120 литра на квадратен метър.

В средата на декември ще е сухо, предимно облачно и мъгливо.

През третото десетдневие остава повишена вероятността за чести валежи. Температурите ще бъдат близки и по-високи от обичайните.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 49 минути.

 

Leave a Comment