Концепцията за Селскостопанска академия ще извади 10 института

Тази година бяха организирани няколко "кръгли маси" за бъдещето на ССА. Една от тях бе в Пловдив.

Тази година бяха организирани няколко „кръгли маси“ за бъдещето на ССА. Една от тях бе в Пловдив.

Концепцията за бъдещето на Селскостопанска академия (ССА) и законовите промени, които ще бъдат оповестени днес в София, се посрещат със съпротива от страна на научните работници в земеделието. Тези дни 27 човека на науката изпратиха обръщение до председателя на парламента, премиера, земеделския министър и други, в което апелират да се разформирова работната група, която е подготвила концепцията и да се създаде нова работна група, в която да участват учени от ССА. После именно те, след като направят атестация на работата на всички звена, да подготвят предложения за реформа.

Концепцията предлага да се закрият опитните станции, а десет от научните институти да преминат към университети, насочени към обучение на аграрни специалисти, към БАН и други организации. Сред институтите няма такива от Пловдивска област. Това съобщи пред АгроПловдив човек от ССА, пожелал да остане анонимен.

 

В обръщението си до институциите аграрните научни работници искат още да се създаде Държавен фонд за развитие на земеделието и аграрната наука. Да се изучи опитът на Франция за организация на научните изследвания (ИНРА) и механизма на иновациите в земеделието (АНДА). Според тях е добре ССА да бъде наименувана Академия за аграрна наука в България.

Leave a Comment