Аномалия: Пшеницата е поевтиняла с 8% през 2015 г., а брашното е скочило с 12 на сто

хлябЗахарта, олиото и брашното са били по-скъпи тази година спрямо 2014-а, обобщиха данните от пазара от Софийска стокова борса. Въпреки че цената на пшеницата е паднала с 8% спрямо миналата година, брашното се е продавало средно с 12 на сто по-скъпо. На Софийската стокова борса падат единствено цените на суровини, фуражи и метали. 

За една година увеличението при слънчогледовото масло и захарта е 13%. Експертите, цитирани от БНР, обясняват, че това е закономерно, тъй като са поскъпнали суровините.

Относно по-скъпото брашно на фона на поевтинялата пшеница, брокерите смятат, че това се дължи на затягането на финансовите и данъчните мерки, което води до изсветляване на сектора. „Някои скрити плащания вече са излезли на светло и вече с всичко платено, цената на брашното излиза повече“, каза изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов.

По прогнози на Световния съвет по зърното очакваната реколта от пшеница през следващата година ще бъде малко под 5 милиона тона. Цената в момента е около 330 лева за тон без ДДС.

Металите са поевтинели между 26 и 48 на сто, а петролът остава с цена под 50 долара за барел.

Leave a Comment