ЕК одобри последните промени по мярката за сеитбооборот 214

земяГлавна дирекция  “Земеделие” на Европейската комисия одобри 15-тата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в направление „Въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите” от мярка 214 „Агроекологични плащания“, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В свое писмо, изпратено до МЗХ, Европейската комисия посочва, че приема искането за изменение на мярка 214 от Програмата.

Промените в условията за прилагане на мярката предизвикаха още от лятото недоволството на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители заради намалените субсидии и повишените изисквания към стопаните. Мярката започна да се прилага у нас през 2012 г., а предвидените по нея средства бяха достатъчни само за две години, въпреки 5-годишния ангажимент, който производителите бяха поели.

Бенефициенти по мярка 214 бяха 1170 стопани, предимно зърнопроизводители. Тази есен аграрното министерство даде възможност на земеделците да се откажат от ангажиментите си по мярката без да понесат санкции. Миналата седмица зам.-министър Васил Грудев съобщи, че 950 са се възползвали от тази възможност и са преустановили прилагането на 214.

Leave a Comment