КЗК разреши на „Агрион“ да придобие „Биопродукти“

Продаваното дружество е на първо място в Пловдивска област и на трето в национален мащаб по получени субсидии от мярка 123 на Програмата за селските райони 2007-2013 г.

изорана ниваКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Агрион Инвест“ да закупи „Биопродукти-България“, става ясно от решение на регулатора. През октомври „Агрион“ е уведомила Комисията за намерението си. Заключенията на КЗК след проучване на дяловете на двете фирми в пазарите на земеделска земя и фуражи са, че „сделката няма да има осезаем ефект върху конкуренцията …, доколкото в основните дейности на страните липсва или е налице съвсем минимално припокриване.“

(Повече за „Биопродукти-България“, която е сред най-големите бенефициенти в страната по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., можете да прочетете ТУК.)

Капиталът на „Агрион инвест“ е в размер на 15 412 000 лв. и се притежава от „Орбиас“ ЕООД и „Солатер“ ЕООД. Собственик на първото дружество е Атанас Петров, на второ – Антон Щерев, които са съдружници във „Винпром Пещера“ и в десетки други фирми. Дружеството се управлява от Съвет на директорите и се представлява от Константин Бояджиев – член на СД.

Предприятието, върху което се придобива контрол – „Биопродукти – България“ ЕООД, е със седалище и адрес на управление в Пловдив. Регистрираният предмет на дейност е производство и услуги, внос, износ, вътрешна и външна търговия, търговия с биопродукти, дистрибуция и други. Капиталът на дружеството е в размер на 5 000 лева, едноличен собственик е Илиян Ипократов.

Още през август 2015 г. от „Агрион инвест“ са представили предварителен договор за покупко-продажба на дружествени дялове на „Биопродукти – България“ ЕООД.

Сделката отразява намерението на придобиващото предприятие и групата му да разнообрази и разшири портфейла си от инвестиции с тези на придобиваното предприятие. Основната дейност на „Агрион Инвест“ АД е свързана с притежаване на дялове и акции в дъщерни дружества.

Придобивано предприятие „Биопродукти-България“ ЕООД е активно при производството и продажбата на висококачествен зърнен фураж (DDGS10), получен след отделяне на етанола чрез дестилация от ферментиралата каша на царевицата или пшеницата, но също така и притежава земеделска земя, която отдава под аренда и наем.

„Като резултат от нотифицираната сделка са налице не само хоризонтално припокриване при пазарите на покупко- продажба на земеделски земи, на отдаването им под наем / аренда, но и отношения по вертикала при изброените пазари“, пише в решението на КЗК. „Въпреки тези обстоятелства Комисията счита, че концентрацията няма до доведе до негативно засягане на конкуренцията на никой от посочените пазари, където оперират участниците, тъй като те имат незначително пазарно присъствие.“

КЗК посочва в таблица, че в страната има общо 52 588 090 дка земеделска земя, от която отдадената под наем и аренда е 19 994 736 дка. Националното производство на комбинирани фуражи пък е 993 336 тона.

Прочети още: Китайска компания купи 30 000 дка ниви в 45 села от „Омега Агро“ 

 

Leave a Comment