Р. Порожанов: Млади фермери се опитват да мамят фонда. Няма да мине!

Измамниците по мярка 6.1 ще бъдат дадени на прокуратурата

заек яде краставицаКандидати по мярката за млади фермери 6.1 от новата Програма за развитие на селските райони се опитват да измамят фонд „Земеделие“. Те печелят финансиране за проекти за отглеждане на зайци и пъдпъдъци, но при проверки измамата става видима. Това съобщи днес пред „Дарик“ изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов. Той нарече приложените схеми „нелицеприятни“ и добави, че те най-често се прилагат в района на Благоевградска област.

румен-порожанов„Натъкнахме се на доста нелицеприятни схеми на младите фермери, които проверяваме – отсъстват животните, които заявяват. Появиха се много проекти за зайци и пъдпъдъци и след като минаха първите проверки, разнесоха кафезите със зайците из дворовете, но изведнъж направихме втори и трети проверки и се оказа, че масово това производство – отглеждане на зайци, отсъства“, каза Порожанов.

„Това са определени схеми – кокошкарски или зайчарски, но няма да минат. Те ще си отидат и с определени сигнали на определени други места, след като си финализираме проверките“, каза Порожанов. Ще бъдат подадени сигнали в прокуратурата за тези схеми, защото става дума за опит за измама с европейски средства, каза шефът на Фонд „Земеделие“.

Мярка 6.1, която бе отворена за прием на 29 юни т.г. финансира одобрените проекти с 25 хиляди евро. В продължение на четири седмици областните дирекции на ДФЗ приеха 2 202 заявления по мярката „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Половината от кандидатите получиха шанс за подпомагане.

 

Leave a Comment