Специалният ден: Осми декември

Ранобудните студентиОсми декември е специален ден. Българските студенти празнуват така, както могат тези, които са най-прекрасната купонджийска възраст. На този ден преди 35 години американецът Марк Чапман, вдъхновен от „Спасителят в ръжта,“ убива Джон Ленън. Много, много по-рано, някъде преди 25 века, според индийската древна история Буда получава просветлението и 8 декември се превръща в най-важния будистки празник.

Празникът на българските студенти се чества за първи път у нас през 1903 година. Още през 1888 г., пак на този ден, Петото обикновено Народно събрание приема закон за учредяване на висше училище в София. Когато е решено 8 декември да стане празник на софийските студенти, вече са минали 15 години от гласуването на закона и от създаването на Софийския университет. Но 8 декември не остава единствено в столицата, а става празник на всички български студенти.

За последните повече от сто години студентският празник е отменян и възстановяван.

След 1944 година той е заменен със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

 

Leave a Comment