Кредитите за жилище в Пловдив два пъти по-малки от София

Половината от изтеглените заеми са в лева, преди година-две клиентите са залагали на еврото
Пловдив

Банковите клиенти в Пловдив не рискуват с големи жилищни кредити

Кредитите за покупка на жилище в Пловдив са средно 19 680 евро, а в София са почти два пъти по-високи – 39 160 евро. Дори във Варна и Бургас купувачите на апартаменти рискуват с по-големи заеми. Средният им размер в морските градове е съответно 31 420 и 26 310 евро. Това сочат данните за месец март на консултантската компания „Кредит Център“.

Повечето клиенти търсят жилищен кредит с фиксирана лихва. Според компанията, това е провокирано от несигурната политическа обстановка в страната. Друга тенденция, която отчитат кредитните консултанти е търсенето на максимално изгоден кредит от хората, които купуват жилище в по-високия ценови сегмент 60 000 – 100 000 евро. “Над 80% от клиентите, които теглят по-големи кредити, държат да им сравняваме офертите по годишен процент на разходите (ГПР), като изискват гаранция от консултантите, че всички съпътстващи кредита разходи, са включени в годишния процент на разходите и той е изчислен коректно”,обяснява Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската фирма. „Годишния процент на разходите наистина дава най-точна представа колко изгоден е даден кредит и как той стои спрямо другите продукти на пазара.Между 7 и 8% се движи най-често ГПР за жилищните кредити в момента, като за определени кредитни сделки може да се постигне и ГПР под 7%”.– допълва той.

Вече половината от клиентите предпочитат да теглят заеми в лева. До преди година-две 80-90 на сто от раздадените кредити са били в евро.

Едва 2.8 на сто от от взетите назаем пари за закупуване на жилища са над 90 000 евро. Най-масово – 53%, се търсят между 10 и 30 000 евро.

Leave a Comment