Доц. Минчо Христов: Търговските вериги изнасят 700 милиона годишно от страната

Партийната субсидия у нас е най-висока в света – 200 милиона лева за мандат
Доц Минчо Христов пред "Всяка неделя"

Доц Минчо Христов е убеден, че монополистите купуват ръководствата на партиите

„Няма такава партийна субсидия, каквато получават партиите у нас. Не само в Европа, но и в света.“ Това заяви доц. Минчо Христов във „Всяка неделя“. След тези думи водещият Кеворк Кеворкян каза: „Добре! Да приключим дотук“. И рекламите започнаха. Преди тях обаче бившият независим депутат от 40-то Народно събрание назова размера на държавните пари за всяка партия през 2011 г. Обобщението бе, че за последния мандат партиите са си поделили 200 милиона лева.

Разговорът с Минчо Христов започна с друга фрапираща цифра. По негови данни западните търговски вериги изнасят от страната годишно към 700 милиона лева печалба. Магистърът по история вметна, че същите търговци продават в европейските държави на много по-ниски цени. У нас те си позволяват между 70 и 120 процента надценка, заяви Христов и даде пример. Ако кофичка мляко или хляб струват 1 лев за потребителя, веригите ги купуват за 0.50 лв. и печелят 100%. Според него проблемът може да отпадне ако следващият парламент приеме Закон против спекулата, в който да разреши търговската надценка да е 10-12 процента.

Христов обаче смята, че българският Парламент, не само последния, а като институция, обслужва интересите на монополистите. Като пример той даде Закона за възобновяемите източници, приет през 2008 г. По това време като депутат в енергийната комисия Христов предупреждавал, че текстът е криминален и че ще доведе до увеличаване на цените на електроенергията. Той посочил още, че България се обвързва да плаща 25 г. високи цени за слънчевата енергия, като по този начин увеличава печалбата на малко фирми и бедността на всички потребители. Въпреки активността му срещу приемането на закона, и тройната коалиция, и сините, и Атака гласували единодушно за нето. Според доцента, това бил чист пример на корупция. Не точно на партиите, а на партийните ръководства.  „Смятам, че те са били купени“, каза Христов.

Събеседникът се похвали с премахването на такса „електромер“, според която всяко доманикство е трябвало да плаща 5 лева месечно. Благодарение на него отпаднали и наказателните банкови лихви при предсрочно погасяване на кредитите. С друг закон, предложен от него и Стела Банкова отпаднало междублоковото застрояване.

1 Comment

  1. хгъфтрес каза:

    Това,че веригите източват финансите в Бг и ни оставят без свежа пара го приказваме отдавна по форумите,но няма кой да го чуе.А колко източват застрахователите,бензиностанциите,банките,ЕРП–никой не го е еня.Няма държава,няма куче в двора и всеки си прави каквото си иска

Leave a Comment