Фондация „Америка за България“ набира кандидати за обучение в САЩ

На обучение в САЩ ще заминат специалисти от млечното говедовъдство и малинопроизводство, както и двама учени

Obmen_zemedelie_ABF1Фондация ,,Америка за България’’ започва да набира кандидати за две нови обменни програми в земеделския сектор. На обучение в САЩ ще заминат общо 16 български специалисти и двама учени от аграрния сектор. Програмите „Лидери в земеделието“ и „Земеделие за бъдещето“ целят да подкрепят развитието на модерен и конкурентоспособен аграрен сектор в България.

Кандидати за двете програми ще се набират до 5 февруари 2016 г. Участие в програмата „Лидери в земеделието” могат да вземат български фермери, мениджъри, технически специалисти, учени, преподаватели или администратори. Участниците ще преминат интензивни групови обучения в САЩ, в рамките на около две седмици. Те ще се обучават в две основни направления – млечно говедовъдство и малинопроизводство. Българските фермери ще се запознаят със съвременните маркетингови стратегии и подходи за добавяне на стойност към земеделската продукция.

Обменната програма „Земеделие за бъдещето“ е насочена към млади и прогресивни български учени от сферата на земеделието. Тя цели да ги запознае с работещи модели за финансиране на научна и приложна дейност. Българските учени сами ще избират темата, която ще разработват в САЩ. В рамките на 3 месеца те ще бъдат обучавани от индивидуален ментор и координатор, който на свой ред също ще посети България, за да продължи съвместната им работа. 

Подробна информация за условията и начина на кандидатстване е публикувана на Интернет страницата на Фондация „Америка за България“.

Обученията в САЩ се администрират от Института за международно земеделие „Норман Борлауг“ към Университета „Тексас А&M“. Това е един от водещите аграрни университети, който през последните години отделя най-голям бюджет за изследвания в областта на земеделието в САЩ.

От 2009 година досега повече от 130 български специалисти от сектор земеделие са преминали  обучение в САЩ по различни програми на Фондация „Америка за България“. Фондацията е подпомогнала проекти на обща стойност 6.9 милиона долара в областта на земеделието. Тя е работила в сътрудничество с редица браншови организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България, Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Българската хранителна банка и Националния съюз на градинарите в България. Фондация „Америка за България“ е подкрепяла и редица научни проекти в областта на земеделието на Аграрния университет,  Университета по хранителни технологии в Пловдив, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Лесотехническия университет в София.

Leave a Comment