Промоция в Аграрния: Останете тук, за да постигнете това, което ние не успяхме!

Пълен отличник сред бакалаврите е Мартин Маринов, сред магистрите – Надежда Папукчийска

абсолвенти Аграрен университет

„Останете в страната, за да постигнете това, което ние не успяхме!“ Това призова днес ректорът на Аграрния университет – Пловдив в словото си при тържественото връчване на дипломите на 337 бакалаври и 239 магистри, Випуск 2016. Над 600 души препълниха аулата на университета, където дори и за правостоящи нямаше място. Преподаватели, студенти, гости, родители и приятели пожелаха да присъстват на промоцията и да се докоснат до радостта от дипломирането на общо 576 абсолвенти.

„Ако човешкото знание бъде сравнено с песъчинки в безкраен океан, вие тук получихте от тях една длан“, обърна се към младежите в тоги ректорът. Той посочи, че оттук нататък предстои всички те да се докажат като личности. „Науката е азбука, а професията е книгата. А оттук нататък ще трябва да се справяте сами“, продължи Греков. „Всеки сам определя цената на своята личност“, обърна внимание ректорът и добави, че дали човек ще стане малък или голям, зависи и от умението му да мечтае.

Мартин Маринов

Мартин Маринов

Абсолютен първенец на бакалаврите, випуск 2015, е Мартин Маринов. 23-годишният младеж от Габрово е постигнал успех 6.00 от следването си и 6.00 при полагане на държавен изпит. Маринов се дипломира като специалист по Агрономство (лозаро-градинарство), но още преди месец е записал международен магистърски курс „Plan Medicine“ в Аграрния университет. Той е стипендиант на фондация „Еврика“, участвал в международни научни конференции, има и публикации в сп. „Аграрни науки“.

Наградата на Ректора получи Екатерина Шокова, специалност Аграрна икономика. А призът „Най-успешен Еразъм студент на випуска” бе връчен на Николай Атанасов, специалност „Аграрна икономика“ за проведеното обучение в Чешки университет за природни науки – Прага.

Снимка на АУ

Снимка на АУ

Пълен отличник на Випуск магистри 2015 година е Надежда Меразчиева – Папукчийска от магистърски курс Екологичен контрол.

От името на съвипускниците си Мартин Маринов се обърна към преподавателите с думите, че университетът не е просто институция, а и духовна школа. Отличникът цитира сръбския писател Иво Андрич, който казва, че мостовете са най-ценното нещо от всичко, което човек е построил. Защото те показват, че когато е срещнал препятствие, той го преодолял и е преминал отвъд него.

В края на речта си Маринов цитира стихотворението на Уолтър Уинтъл в превод на Иван Вазов, което завършва така: „… Не най-силният, нито най-бързият/ обезателно грабват залога,/ но човекът, печелещ играта/ е тоз, който мисли „Аз мога!“

Всички отличници на випуска получиха плакети, грамоти и парични награди.

Студентската клетва на Аграрния университет и „Vivat academia! Vivat professores!“, танци на трупите на университета и АМТИИ, както и песни от малката Савина Савова, дадоха допълнителна емоция на тържеството.

Снимка на АУ

Снимка на АУ

 

 

 

Leave a Comment