Конституционният съд ще поеме казуса с ракията от казани

казан за ракияОграниченията за ракията, направена в селските казани, ще бъдат оспорени пред Конституционния съд. Това обеща вчера омбудсманът Мая Манолова пред представителите на специализирани малки обекти за дестилиране, които се срещнаха с нея. След множество протести, които не постигнаха нищо, те се обърнаха към омбудсмана, за да съдейства за отпадане на последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Производителите на ракия оспорват намаляването на обема на съдовете за дестилация до 500 литра. Те също така са против ограничението на периода – до 6 месеца в годината, в който могат да произвеждат ракия.

Според закона малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължават собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември годишно.

Собствениците на малки дестилерии са убедени, че промените в Закона за акцизите и данъчните складове обслужват лобистките интереси на големите винпроми в страната и засягат традициите на производителите на домашна ракия у нас.

Leave a Comment