Годжи бери – хималайски плодчета за столетници

Сякаш природата специално го е създала, за да лекува човека от злините на много болести

Годжи бери, доскоро непознато у нас растение, вече е сред най-търсените в разсадниците храсти.

Съкровище на здравето
Годжи бери от Хималаите

Храстът стига на височина до 2.5-3 метра

Досега нито един плод на земята не е достигнал съдържанието на витамин С в неговите плодове. Освен това те съдържат поне 10 от най-ценните за организма микроелементи – калций, фосфор, калий, селен, магнезий, натрий и дного други. Притежава антиоксиданти, полизахариди и още витамини.  Наричат плодовете на Годжи бери еликсир за столетници, а също така императорски плодчета. Те укрепват сърцето, подобряват имунната система, създават усещане за радост. Добро лекарство са при язва, диабет, астма, хипертония, някои алергии, безсъние или полова слабост. Доказано изчистват тялото от токсини и дори помагат за премахване на целулита.

Идва отдалеч

Годжи бери идва от Хималаите, но и тук му харесва. Може да се засади ва всякакъв тип почви – глинести, песъчливи, кисели и алкални. Вирее добре дори в планинските и полупланинските части. Единствената му важна претенция е да е на слънчево място и да се полива редовно. През зимата издържа и на най-ниските температури, познати по нашите ширини.

Отглежда се в плантация, двор или на терасата

Разсадът се сади при промишлено отглеждане на 2-2.5 м между редовете и  1.5-1.80 м между растенията вътре в реда, и 1.5 м между редовете, 1 м вътре в реда  за домашни градинки или по-малки насаждения, при които обработването ще бъде ръчно. В Китай, Тибет и Монголия има цели плантации с него. Разсадът се поставя се в предварително изкопани ямки. След това се зарива, а почвата се утъпква добре. После обилно се полива с вода. След няколко години бързо стига височина 2-2.50 метра. С толкова може и да се разклони в хоризонтален диаметър, но за да го ограничите, може да му правите резитби. Ако нямате дворно място и не мислите да го отглеждате с бизнес цел, можете да поставите в сандък на терасата и да стане част от дома ви.

Плодове и цветове

Още от втората година Годжи бери започва да плододава. Плодовете му са оранжево-червени, дребни и продълговати. Не

Годжи бери - плодове

По 30 грама на ден е здравословната доза за консумация на плодовете

издържат дълго на съхранение, затова или се консумират пресни, или се сушат като стафиди. В пълно плододаване навлиза през четвъртата година.

Цъфти продължително – през юни и юли с бледо лилави цветове. За опрашването си е самодостатъчно – не се нуждае от мъжки и женски растения, за да върже плод.

Годжи бери е познат и под наименованието лиций и мерджан и е сред любимите храни на Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг. От него може да се направи чай, сок, вино.

В разсадниците се продава за 10 лева.

 

Leave a Comment