Идея: Фермерският пазар в София да е всяка неделя

Възможно е догодина фермерският пазар в София да се провежда всяка неделя. Идеята за това сподели днес Николай Попов – изпълнителен директор на пазари „Юг“ в столицата при откриването на Коледния пазар на производители на плодове, зеленчуци, мед, месни и млечни изделия. Така София ще заприлича на другите западноевропейски столици, в които има определен пазарен ден за фермерски продукти. Над 50 изложители участваха днес в пазара, който е разположен близо до храма „Александър Невски“.

фермерски пазар в София

Фермерските пазари стана възможни и благодарение на променените от Министерството на земеделието и храните наредби, каза зам.-министърът доц. Георги Костов.

„Те дават възможност на производителите да продават директно своите продукти. Това е важно както за насърчаване на малкия и средния бизнес, така и за правилното и здравословно хранене на потребителите“, каза още Костов и допълни, че стоките са под контрола на БАБХ.

магазин фермата в ПловдивВ Пловдив първият фермерски пазар тръгна в съботните дни на маси при общинския пазар до Гребния канал през пролетта на 2014 г. По-късно през годината местните производители получиха шанс да предлагат продуктите си в центъра на града, но това продължи за кратко. Тази година малките фермери намериха подслон в „Тотал спорт“ в съботите, но също така и вече разполагат със свое пространство в къща в квартал „Капана“ – „Фермата“. Утре от 16:00 часа там ще се организира работилница за обредни хлябове.

 

Leave a Comment