И оризарите в криза, срещат се с министъра

Цената на поливната вода по-скъпа за бранша, площите се свиват
Една трета от производството е в турски ръце
Секретарят на Съюза на оризопроизводителите Иван Сулинаджиев

Иван Сулинаджиев: Вносът на арпа бута цените надолу

Днес Съюза на оризопроизводителите ще има среща с министър Иван Станков заради цената на поливната вода. От тази година тарифата е увеличена от 0.02 на 0.022 лева на кубик за гравитачните поливки. „Ръстът би ви се сторил незначителен, но не е така“, смята изпълнителният секретар на съюза Иван Сулинаджиев. Изчисленията на бранша показват, че разходите им заради въпросните 2 хилядни от лева се вдигат точно с 5.76лева за декар при стандартна норма за поливка 2400 кубика от засяването до прибирането.

Оризопроизводителите са огромен потребител на поливна вода, тъй като зърнената култура вирее предимно във водна среда. Затова Министерството на земеделието и храните определя ежегодно преференциална тарифа за тях, която е най-ниска в ценоразписа на „Напоителни системи“.

Другият проблем, който представители на съюза ще изложат пред проф. Станков, е цената на арпата. Според тях тях тя пък е прекалено ниска – 0.45-0.47 лева за килограм. „Производителите на пшеница търгуват зърното на 0.50 лева, а разходите им за отглеждането ѝ са 3-4 пъти по-ниски“, посочи Сулинаджиев. Вносът на суровина държи арпата евтина, а държавата трябва да вземе мерки да го ограничи, за да защити българското производство, според секретарят.

Площите, заети с ориз, показват спад в последните години. През 2011 г. те са били 121 000 декара, през 2012 г. – 92 000, а заявките за тази година са за още по-малко заети полета.

Между 30 и 35% от производителите на ориз в страната са турски фермери. Те наемат изградените полета, засяват ги с турски сортове, ползват турска техника и препарати за растителна защита. Част от тях са членове на Съюза на оризопроизводителите.

 

Leave a Comment