В. Грудев: Имаме колосален ръст при площите със соя

Обвързаните плащания при плодове и зеленчуци ще се изплатят през март 2016 г.

Васил ГрудевКолосален ръст при площите, заети със соя, отчете на заключителната пресконференция вчера зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. При 300 хектара за 2014 г., те са нараснали до 38 000 хектара през настоящата година (над 126 пъти – б.р.).

Въпреки че заради новото изискване за правни основания за ползването на земеделски земи, имаме намаление на декларираните площи с 4.5%, наблюденията на земеделското министерство са, че заетите със зеленчуци и овощни култури полета, се увеличават. Трябва обаче да имаме поне двегодишни наблюдения, за да сме категорични в тази тенденция, отбеляза Грудев. Единствено при ябълките и вишните не се вижда увеличение на площите, допълни по-късно зам.-министър Цветан Димитров.

Обвързаните плащания към животновъдите вече са изплатени. За сектор „Плодове и зеленчуци“ те ще са през март 2016 г., информира още Васил Грудев.

Той обърна внимание и на официално одобрената вече оперативна програма „Морско дело и рибарство“, която ще стартира през следващата година. Ако България не беше успяла да получи нотификация за нея, на следващата година щяхме да реализираме първата загуба, тъй като щяхме да загубим средствата от първата година, отчете Грудев. Той благодари на ЕК, откъдето са изпратили експерти у нас, за да се направят спешно необходимите поправки по рибарската програма, така че тя да получи одобрение от Брюксел.

Leave a Comment