През януари се сеят оранжерийните домати, раждат се теленца

Зеленчукопроизводство

разсад на зеленчуциПрез януари доматите, които ще се отглеждат в отопляеми оранжерии, се пикират, а предназначените за неотопляеми съоръжения се засяват.

За един декар полиетиленови оранжерии са необходими 25 грама семена и 10 квадрата отопляема площ. Таблите, тавичките и въобще съдовете, в които ще се засеят семената, трябва да се обеззаразят с 2% разтвор на хлорна вар или 2% солна киселина за 24 часа. След това те се изплакват обилно с вода и се изсушат.

Семената се засяват в чиста торопочвена смес, която се поддържа влажна. Дневната температура трябва да е около 25-26 градуса, а нощната не бива да пада под 17 градуса.

Доматът е светлолюбиво растение и затова трябва да се следи моментът на поникване. Когато растението пробие почвата, всякакви покривала върху тавичките трябва да се махнат.

След масовото поникване през деня се поддържа 18 – 20 градуса С, а през нощта – отново минимум 17 градуса.

За около 3-4 седмици растенията оформят първите две листа и става време полученият разсад да се пикира. Тази операция се извършва в края на януари. Стръкчетата се засаждат в пластмасови саксии или в кофички с обогатена почва.

Разсадът се отглежда в отопляема оранжерия, в която се поддържа около 20-21 градуса. Той може да се подхрани с биопасти, които стимулират развитието на кореновата система и подобряват растежа. Някои от тях имат и фунгицидно действие.

При отглеждането на разсада се проветрява редовно, като се пристъпва към постепенно му закаляване.

В края на януари се засяват семената и на пиперите. Трябва да се изберат сортове, които са подходящи за отглеждане в полиетиленови тунели. От сеитбата до засаждането на постоянно място минават средно около 75 дни.

Семената на пипера се засяват в сандъчета, щайги, табли. Сеитбената норма е 10-12 г/м2. До поникването на растенията температурата трябва да е 22-24°С, а почвата – влажна. След масовото поникване температурата се понижава с 4-5°С. Намалява се и влажността на почвата, като се внимава да не се пресуши. За младите растения се осигурява повече слънчева светлина.

Разсадът се пикира във фаза втори лист, това става през февруари.

Животни

агнетаВеликден през 2016 г. се пада на 1 май, а това означава, че овцевъдите са планирали заплождането на животните така, че през февруари да започне агнилната кампания.

Подготовката за нея означава да се осигури чисто мястото за агнене, постлано със суха слама, където има достатъчно осветление. Замърсената вълна на майките трябва да се почисти и остриже, а стените на родилното отделение да се варосат. Необходимо е да се изградят единични боксове за майките и приплодите им, за да може да прекарат няколко дни заедно, докато агнетата укрепнат.

При раждането, което протича за около 30 минути, най-напред се появява околоплодният мехур, който не бива да се пука. След това се подават първо предните крайници на агънцето, после главата. Пъпната връв се къса обикновено сама, но ако това не се случи, се отрязва на 7-8 см от корема, а краят ѝ се дезинфекцира с йод. Добре е след това да се превърже с чист конец.

След час до час и половина плацентата пада, а ако не стане по учебник, трябва да се търси помощта на ветеринарен лекар.

Когато агнето се роди, трябва веднага да се почистят устата и носа му от слузта, така че да не се задуши. Ако новороденото не диша, се прави изкуствено дишане чрез внимателно притискане и отпускане на гръдния кош – 6 до 8 пъти, или духане в устата на агнето. Ако и това не помогне, бебето се хваща за задните крака и се размахва като махало до 180 градуса.

Инстинктите на майката са много важни при раждането. Овцете облизват малкото и то започва да бозае до 20-30 минути след раждането. Първото мляко, което е белезникаво, се нарича коластра и тя съдържа изключително ценни за имунитета на агнето съставки. Освен това коластрата е богата на хранителни вещества. Високото съдържание на магнезий възбужда перисталтиката на червата и спомага за изхвърляне на жълтеникавата течност в тях, събрана по време на бременността.

Когато майката е суха и не пуска коластра, овцевъдът трябва да има резервен вариант. Това означава да е събрал коластра от други родилки, която да съхранява във фризер. Появили се проблемът със сухата майка, стопанинът трябва да размрази резервната коластра в топла вода и да я даде на агнето с биберон.

Майчиното мляко е основно храна за агнетата през първите 4-5 седмици след раждането им. Новородените агнета сучат до 10 пъти на ден.

За разлика от овцете, които се заплождат в срок, така че напролет и особено по Великден, агънцата да са поотраснали, при кравите заплождането може да става целогодишно. Животновъдите обаче предпочитат осеменяването им да стане напролет, така че между декември и февруари кравите да се отелят. Те носят 285 дни или девет месеца и половина.  Рядко близнат, а и стопаните предпочитат да не се случва, тъй като от една страна майката се изтощава прекомерно, а от друга теленцата са по-дребни и немощни, и изискват повече грижи.

Юниците стават полово зрели на 10-11-месечна възраст, но най-правилно е осеменяването им да се случи, когато са на 15- и 18 месеца. При определяне на времето за заплождане трябва да се има предвид не толкова възрастта в месеци, колкото живото тегло и телесното развитие. Установено е, че при достигане на жива маса около 65-70 % от тази на възрастните крави за породата, при правилно хранене и отглеждане на бременните юници първото заплождане не оказва отрицателно влияние на телесното развитие на първотелките, както и на нормалното отелване или на нивото на млечността през първата и следващите лактации.

Leave a Comment