Сняг и температури до минус 20ºС през януари

снежен човекСняг и минимални температури до минус 15 – минус 20ºС ни чакат през януари. Максималните градуси ще за между 10 и 15. Това прогнозира пред БТА Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средната месечна температура ще бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Новата година ще започне студена и слънчева, а на 3 януари температурите ще се повишат, ще се заоблачи и ще завали сняг. Той ще премине в дъжд в Южна България, което ще създаде поледици. Средиземноморски циклон ще осигури валежи в периода 3-8 януари. В по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието валежите временно ще спрат.

Още по-студено ще е пред втората десетдневка на месеца. Към 12 януари и в края на периода отново ще има валежи от сняг.

Снеговалежи се очакват също около 25 януари и в края на месеца.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя януари като най-студения месец от годината. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието – от 2 до 5.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух, след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса, посочва метеорологът.

 

Leave a Comment