Какви са минималните добиви на плодове и зеленчуци, за да бъде изплатена обвързана подкрепа

Производството на полски домати трябва да е поне 1521 кг/дка, а на оранжерийни 16 200. На череши – 227 кг, на сливи 302, на ябълки 434

сортиране на прасковиВ приложение 5 на Наредба 3 от 17.02.2015 г. са посочени минималните добиви на плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци, които стопаните задължително трябва да докажат с документи, за да получат обвързана подкрепа. За биологичните стопанства посочените по-долу в таблицата минималните добиви са намалени и съставляват 75% от тях.

До края на януари производителите на плодове и зеленчуци, а също и на оранжерийни зеленчуци, трябва да представят в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ документи, с които да докажат че са получили и реализирали определени добиви.

Ето и текстовете от наредбата, които касаят обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци (вкл. оранжерийни):

Чл. 29. (1) Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за плодове имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха допустими площи с плодове (заедно или поотделно) от следните видове култури: ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи (Prunus domestica), череши, вишни, орехи и десертно грозде, когато:

  1. земеделските площи, заети с изброените култури, са с минимална площ на парцела 0,1 ха;
  2. площите отговарят на условията за подпомагане по смисъла на член 32, параграфи 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1307/2013;
  3. от заявените за подпомагане площи през годината на заявяване е получен минимален добив от заявените за подпомагане култури съгласно приложение № 5.

(2) Помощта по ал. 1 се определя на хектар отглеждана култура при отчитане на изискването за минимален добив съгласно приложение № 5.

Чл. 30. (1) Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха допустими площи със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, кромид лук (зрял), патладжан, моркови, грах (зелен), зелен фасул, чесън (зрял), картофи, дини, пъпеши и тикви, и/или със зеленчуци – оранжерийно производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер, краставици, когато:

  1. земеделските площи, заети с изброените култури, са с минимална площ на парцела 0,1 ха;
  2. площите отговарят на условията за подпомагане по смисъла на член 32, параграфи 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1307/2013;
  3. от заявените за подпомагане площи през годината на заявяване е получен минимален добив от заявените за подпомагане култури съгласно приложение № 5.

(2) На подпомагане по схемата подлежат площите със зеленчуци – полско производство.

(3) Помощта по ал. 1 се определя на хектар отглеждана култура при отчитане на изискването за минимален добив съгласно приложение № 5.

Чл. 31. (1) Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (оранжерийно производство) имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха допустими площи със зеленчуци (заедно или поотделно) в отоплявани и неотоплявани оранжерии от следните видове култури: домати, пипер и краставици, и/или със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, кромид лук (зрял), патладжан, моркови, грах (зелен), зелен фасул, чесън (зрял), картофи, дини, пъпеши и тикви, когато:

  1. земеделските площи, заети с изброените култури, са с минимална площ на парцела 0,1 ха;
  2. площите отговарят на условията за подпомагане по смисъла на член 32, параграфи 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1307/2013;
  3. от заявените за подпомагане площи през годината на заявяване е получен минимален добив от заявените за подпомагане култури съгласно приложение № 5.

(2) На подпомагане по схемата подлежат площите със зеленчуци (оранжерийно производство).

(3) Помощта по ал. 1 се определя на хектар отглеждана култура при отчитане на изискването за минимален добив съгласно приложение № 5.

Чл. 32. (1) Кандидатите по схемите по чл. 29, 30 и 31 удостоверяват минимални добиви от заявените площи за заявената култура, като представят декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация.

(2) Документите по ал. 1 могат да бъдат предоставени от Държавен фонд „Земеделие“ за проверка от Националната агенция по приходите (НАП).

(3) Кандидатите по схемите по чл. 29, 30 и 31 с площи със сертифицирано биологично производство удостоверяват минимални добиви от заявените площи за съответната култура в размер 75 % от минималните добиви, определени в приложение № 5.

(4) В периода от 1 до 31 януари на годината, следваща годината на подаване на заявлението, кандидатите за подпомагане представят документите по ал. 1 лично или чрез представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“.

(5) Документите по ал. 1 се представят в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ по:

1.постоянен адрес на кандидата – физическо лице;

2.адрес на управление на кандидата – юридическо лице или едноличен търговец.

Приложение 5

Минимални добиви (кг/дка) за определени видове зеленчукови и плодови култури, подлежащи на подпомагане по схеми за директна подкрепа, обвързана с производството

Култури Добив, кг/дка
Зеленчукови култури:
Полско производство:
Домати 1521
Пипер 1138
Краставици (дългоплодни) 1000
Корнишони 958
Главесто зеле 1746
Лук – кромид зрял 766
Патладжан 1898
Морков 1096
Грах за зелено 202
Фасул за зелено 412
Чесън – зрял 351
Картофи 1015
Дини 1382
Пъпеши 839
Тикви 471
Оранжерийно производство зеленчуци:
Домати (отопляеми оранжерии) 16 200
Домати (неотопляеми оранжерии) 7200
Пипер(отопляеми оранжерии) 7200
Пипер (неотопляеми оранжерии) 4500
Краставици (отопляеми оранжерии) 19 800
Краставици (неотопляеми оранжерии) 8100
Овощни култури и десертно грозде (плодове):
Ябълки 434
Круши 269
Кайсии и зарзали 185
Праскови и нектарини 251
Сливи (Prunus domestica) 302
Череши 227
Вишни 179
Ягоди (полско производство) 442
Орехи 45
Малини 329
Десертно грозде 264

 

Leave a Comment