564 са свързани с бизнеса със семена и посадъчен материал в Пловдивско

 

ИАСАС – Южен район Пловдив

ИАСАС – Южен район Пловдив

Площите за семепроизводство намаляват

564 са фирмите, кооперациите и производителите, които са свързани с бизнеса със семена и посадъчен материал в Пловдивския район. Сред тях най-много са търговците, а по-малко число са производителите. Броят на регистрираните в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) остава относително постоянен, но площите за семепроизводство и производство на посадъчен материал намаляват. Изключение има при производителите на лозов посадъчен материал, чиито брой расте. Те обаче предлагат ограничено количество разсади. Това съобщи Гинка Илиева, началник отдел на Южен район по сертификация и семеконтрол – Пловдив.

Като цяло повечето зеленчукови семена у нас не са български. Преобладават тези с произход Холандия, Италия, Франция. При зърнено-житните повечето семена са от български сортове.

Гинка Илиева

Гинка Илиева

Семепроизводството на зеленчуци, зърнени, технически и маслодайни растения касае единствено българските сортове, които са или свободни за размножаване, или са интелектуална собственост на институтите. За продажбата на вносните, които са с произход от Европейския съюз, търговците трябва да представят издадените от съответната държава сертификати. Сред българските сортове, за които семепроизводителите не плащат роялти (тоест лицензионна такса за авторско право), са „Куртовската капия“, празът „Старозагорски камуш“, зелето „Кьосе“ и други. Семепроизводство на наши сортове, които са създадени от научните институти, не може да се извърши от производител, който не е сключил лицензионен договор с тях, увери Гинка Илиева.

Българският посадъчен материал се проверява само документално от ИАСАС, а контролът върху здравния му статус се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

Най-активната търговия със семена е през зимата. От Южния район по сертификация и семеконтрол уверяват, че стоката е преминала през апробация, анализ върху показателите на семената, както и през лабораторен анализ. Купувачите могат да прочетат върху опаковките вида, сорта, категорията, кълняемостта и партидата. Назад са годините, в които се продаваха семена с неясен произход, ниска кълняемост, заблуждаващо изписан сорт. През 2015 г. от Южен район към ИАСАС са съставили само два наказателни акта на фирми, търгуващи със семена. Причината за наказанието е била чисто техническа – неправилно етикетирани опаковки. Важна контролна функция на поделението към ИАСАС е и засяването на проба от одобрените за продажба семена, която т.нар. Грунтов контрол следи дали ще е идентична с указания върху етикета сорт.

 

 

 

 

Leave a Comment