Райков към пчеларите: На ваша страна съм!

България официално се обяви против опасните за пчелите хербициди
пчелари протестират

Министър Станков успокои пчеларите, че България ще гласува против опасните пестициди на 29 април
Снимка от Офнюз

„Както в личен план, така и като ръководител на това правителство подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени пестицидите, които убиват пчелите. Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем.“ С тези думи премиерът Марин Райков се обърна към пчеларите, които днес, в Световния ден на земята, се събраха на протест на площад „Независимост“ в София. Той беше под надслов „Не на пестицидите, да спасим пчелите!“ 

Българското правителство ще промени позицията си относно неоникотиноидните пестициди, обясниха премиерът и земеделският министър проф. Иван Станков. На предстоящото на 29 април гласуване в Европейската комисия страната ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите. Позицията на България е подписана днес от премиера и агроминистърът ще я защитава пред Комисията.

В началото на годината Брюксел поиска от страните-членки на ЕС да наложат забрана за употребата на опасните пестициди, които се употребяват при отглеждането на слънчоглед, рапица, царевица и памук.

Тогава забраната беше подкрепена от 13 държави-членки, 9 я отхвърлиха, а 5, сред които и България, се въздържаха.

Протестиращите обявиха, че за последната година 30 процента от българските пчели са измрели заради употребата на неоникотиноидни пестициди. Ако това продължи, до 2 години в България няма да останат пчели, според браншът.

В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила. В Шуменска и Търговищка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50%, в някои райони  – Странджа, тя достига дори до 80-85 %.

Leave a Comment