Прокуратурата в Пловдив назначи проверка на търговците на препарати за растителна защита

агроаптекаЗа проверка на фирмите за търговия с препарати за растителна защита в Пловдивска област се разпореди районният прокурор Гергана Мутафова. Проверката на химикалите срещу вредители ще обхване обектите в общините Пловдив, Родопи, Марица, Куклен, Перущица, Кричим, Стамболийски, Съединение, Калояново, Хисар, Брезово и Раковски. В нея ще участват и служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, както и на Областната дирекция по безопасност на храните и на Националната агенция по приходите.

Повод за инспекциите са публикации и сигнали в медиите, които съдържат данни за допускани закононарушения при съхраняването, търговията и употребата на препарати за растителна защита. Става въпрос за масовата смърт на кучета заради разхвърлени в Пловдив примамки от препарата ланат.

В разпореждането на районния прокурор на Пловдив – Гергана Мутафова е посочено, че ще се проследи процесът на цялостната дейност на фирмите, продаващи такива препарати. Ще се провери и нормативната база, по която извършват дейността си и законността на извършените продажби. Ревизията касае последните 5 месеца.

До края на февруари трябва да станат ясни резултатите от проверките, които ще бъдат докладвани в Районна прокуратура-Пловдив.

Leave a Comment