Св. Манева: Кравите понасят по-добре минус 20ºС, отколкото плюс 20

Светла Манева

Светла Манева

Кравите понасят отлично студа. Чувстват се по-добре при минус 20ºС, отколкото при плюс 20″. Това поясни пред АгроПловдив Светла Манева, един от най-добрите животновъди в страната. Нейните животни са предпазени единствено от снега, тъй като имат покрив над главата. Постройката обаче няма стени и температурите в обора са подобни на тези извън него.

„При голям студ проблемите ни идват от поилките, които рано сутрин замръзват и трябва да ги размразяваме. Техниката също работи по-трудно“, посочи Манева. При кравите обаче студът не се отразява ни най-малко върху млеконадоя. Най-важното е през лютата зима те да са нахранени с качествен фураж, за да имат енергия да поддържат оптимална температура.

В момента изкупната цена на кравето мляко от фермите в първа категория е 0.65 лв. и е съпоставима с тази през януари 2016 г., когато е била с 2-3 стотинки по-висока. Фуражът също е без промяна, макар че има съмнения, че продавачите ще го оскъпят през февруари. „Това се случва всяка година – февруари фуражът поскъпва, заради намаляването на запасите от ечемик“, припомни Светла Манева.

Прочети още: Светла Манева в Топ 3 на говедовъдите у нас: Плаче ми се!

Leave a Comment