Асоциацията на оранжерийните производители: МЗХ вече прекали!

Министерството оряза държавната помощ за бранша за участие в изложения от 74 хил. лв. на 40 хил.
Георги Камбуров

Георги Камбуров

„Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вече прекали! Повече от година оранжерийният бранш търпи от драстични по-драстични намаления на европейските субсидии и това изглежда се превърна в рефлекс. Последното орязване е при схемата за държавна помощ за участие в изложения„, съобщи секретарят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Георги Камбуров.

Членовете на организацията още от миналата година планират участието си в изложението „Фрут логистика“ в Берлин, което ще се проведе от 3 до 5 февруари. От БАПОП надлежно са кандидатствали за държавната помощ, като са поискали 78 хил. лв. Сумата покрива наема за щанда, изграждането му, дизайна, транспортирането на мострите. Престоят на участниците си е за тяхна сметка.

Миналата година от асоциацията са получили 74 хил. лв. за представяне на страната ни в берлинското изложение. За „Фрут логистика 2016“ обаче помощта е намалена на 40 хил. без сериозно обяснение от МЗХ. „Това са парите – оправяйте се“, бил накратко отговорът на министерството, откъдето също така дали безплатни съвети на асоциацията как да намали разходите, отказвайки се от различни елементарни услуги, които предлагат организаторите на изложбата.

„Нашите кандидати изложители сериозно се разколебаха дали въобще да участват в панаира, тъй като трябва да доплатят немалка сума“, разказа Камбуров. Българският щанд ще е върху 40 кв. м, където 11 фирми ще представят оранжерийната си продукция.

Оранжерийният сектор преживя няколко големи ножици през миналата година. Неочакван удар им бе нанесен от шокиращото орязване на обвързаните плащания от 7.9 млн. лв. на 2.6 млн.

След това помощта по de minimis рязко падна за бранша до 250 хил. лв., от които оранжеристите си разделили по 51 лева на декар. През 2014 г. тази помощ е била 450 хил. лв., а през 2013 г. са се полагали по 157 лв./дка закрита площ. „Имам усещането, че за министерството ще е облекчение, ако оранжерийното производство изчезне“, коментира секретарят.

В БАПОП членуват 51 оранжерийни производителя, стопанствата им заемат 2 727 декара.

 

Leave a Comment