146 родители в Пловдивска област ще намалят данъците си

НАП в Пловдив146 родители от Пловдив и областта вече са подали в териториалната дирекция на НАП годишни декларации за ползване на данъчно облекчение за деца и данъчно облекчение за деца с увреждания.

Срокът за това е края на данъчната кампания, която тази година приключва на 3 май заради великденските празници. За да се ползва облекчението е необходимо да се попълни и подаде годишна данъчна декларация по доходите, получени през 2015 година, както и декларация за деца по чл.22в  и/или декларация по чл.22г от Закона за данъците върху доходите на физически лица. Задължително се попълва декларация от втория родител, че няма да ползва същото облекчение. Прилага се и валидно решение от ТЕЛК/НЕЛК, когато исканото облекчение е по чл.22г от закона.

Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на непълнолетните деца: с 200 лв. за едно дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца.

Данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане.

НАП Пловдив уточнява, че и двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

 

Leave a Comment