Две общини от Пловдивска област се сдружиха с фермери, за да бъдат финансирани по мярка 19

Само 6 общини от общо 18 общини в Пловдивска област се възползват от щедрата мярка 19 на ПРСР
Раковски

Раковски

Едва шест от всичките 66 бенефициента по мярка 19.1 ДФ „Земеделие“, са от Пловдивска област. Това се вижда от публикувания списък на одобрените кандидати в земеделското министерство. При първия прием са подписани договори с три общини и три сдружения от областта, които ще получат общо над 310 хил. лв. Субсидията е по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие (ВОМР)“ при първия прием.

Добрата новина е, че спрямо предишния програмен период броят на тези, които ще получат субсидии, се е удвоил. През 2007-2013 г. от бюджета на подхода „Лидер“ се възползваха три местни инициативни групи (МИГ) от областта – сдружението с нестопанска цел (СНЦ) МИГ – Раковски, СНЦ МИГ „Тракийско-Родопска яка“, което обхваща общините „Родопи“ и Перущица и сдружение МИГ Брезово-Братя Даскалови. Сега към тях са се присъединили общините „Марица“, Съединение и Хисаря.

Общият бюджет на мярка 9 е близо 130 млн. евро.

Мярка 9.1 касае подготвителни дейности, които включват популяризиране на процеса на разработка на стратегия за ВОМР, обучение на местни лидери и заинтересовани страни, проучвания и анализи на територията и други. Според наредбата за прилагане на мярката, максималната субсидия за проект е 30 хил. евро за новите кандидати и 25 хил. евро – за тези, които са били подпомогнати и през 2007-2013 г.

Най-много средства по подмярка 9.1 ще получат общините Хисаря и Съединение – по 58 675 лева, а за „Марица“ са одобрени 47 816 лева.

Обединената МИГ в Брезово и старозагорската община Братя Даскалови ще изразходва 48 806 лв., в Раковски – 48 638 лв., а за „Тракийско-Родопската яка“ са определени 47 656 лева.

Новите бенефициенти – трите общини, са създали публично-частни партньорства през 2015 г., с които заедно участват по мярка 19.

В община Хисаря партньор на читалището е кооперация „Агрокомерс – 98“.

В Съединение са се обединили читалище и фирма „ИТД“ЕООД (производство на пластмасови опаковки).

В „Марица“ частният партньор на читалище е „Динчийски Агро 85″ООД, със седалище във Войводиново.

В Пловдивска област има общо 18 общини, от които само две не попадат в списъка на селските общини и това са Пловдив и Асеновград.

 

Leave a Comment