Преките аграрни загуби от руското ембарго са 20 млн. лв., косвените – 274 млн.

Според депутата Велизар Енчев, ограниченията за търговия, наложени от Русия, ще паднат до 3-4 месеца

Десислава ТаневаПреките аграрни загуби за България заради руското ембарго са около 20 млн. лв. Косвените обаче се оценяват на 274 милиона. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев по време на парламентарния контрол днес. Разчетите са за периода август 2014 г., когато бе наложено ембаргото – декември 2015 г.

Косвените загуби са в резултат на притиснатите надолу цени на продукцията, които са следствие от излишъците, предизвикани от затварянето на руския пазар, посочи Танева, цитирана от Инвестор.БГ. Тя бе категорична, че ЕС трябва да работи за отпадане на ограниченията, наложени от Русия.

Така Десислава Танева коментира информация на независимия депутат Велизар Енчев, който заяви, че редица държави, сред които Германия, Гърция, Кипър и Унгария, са направили постъпки пред Русия за извършване на проверки в предприятия, които имат интерес за износ към руския пазар, с цел подновяване на санитарните разрешителни. Енчев препоръча страната ни да се присъедини към тази група и да бъде една от първите, които ще могат да възстановят износа след падането на продуктовото ембарго, което се очаква да стане в следващите 3-4 месеца.

Според земеделския министър обаче, посочените от Велизар Енчев държави не са подавали заявление за извършване на инспекции от страна на руските ветеринарни власти. Танева поясни, че се позовава на техни отговори в резултат на запитване, направено от земеделското министерство.

Съвместна работна българо-руска група група ще работи за подобряване на сътрудничеството. Решение за нейното създаване е било взето по време на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в София в края на януари.

Сред темите, които ще разисква работната група, са ветеринарният и фитосанитарният контрол на Русия, възможности за сътрудничество във винарския сектор и за производството на житни култури, плодове и зеленчуци.

Leave a Comment