Кражбата на фирми ще се предотвратява чрез свързване на нотариусите с Търговския регистър

нотариусКражбите на фирми ще бъдат възпрепятствани чрез обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър. За целта ще бъдат променени две наредби, които в новия си вариант ще бъдат публикувани в „Държавен вестник“ идната седмица. Това съобщи пред БНР правосъдният министър Екатерина Захариева.

Промените са отбелязани в Наредба за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър.

Обединението на регистрите ще даде възможност на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни министър Захариева. Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са и промените в Наказателния кодекс (НК) и Търговския закон (ТЗ), които вече са подготвени от Министерството на правосъдието.

„В момента престъпленията, свързани с кражбите на фирми, се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави“, каза Захариева.

Промяната в Търговския закон пък регламентира  нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми.  Екатерина Захариева изрази надежда, че този комплект от мерки силно ще ограничи този вид престъпления.

Прочети още: Откраднаха фирмата и на италианския фермер от Шишманци Фабрицио Фрески
Тарикат открадна фирма на фермер и започна да я продава

 

Leave a Comment