Светият Синод забрани на поделенията си да участват с проекти по мярка 7.6 от ПРСР

Светия синодСветият Синод забрани на поделенията си – митрополии, църкви, манастири и други, да участват с проекти по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от новата Програма за развитие на селските райони. Решението за това е било взето на днешното заседание на Синода.
В прессъобщението се казва, че „във връзка  с несъгласие на Св. Синод с определени условия в новата Наредба за прилагане на подмярка 7.6. е прието решение да се забрани на всички поделения … да участват с проекти“.
За сайта sofia.topnovini.bg от Синода са посочили като причината за решението изготвянето на наредбата без да е поискана позицията на Българската православна църква като заинтересована страна. „Работната група на Синода е направила такова становище. Българската православна църква с нейните храмове и манастири е най-големият бенефициент. Комисията е разгледала подробно наредбата, дала е становището си, но то не е било взето предвид. Засега се стопира кандидатстването, докато се осъществи диалогът с Българската православна църква и се вземат становищата й предвид“, заявява началникът на Връзки с обществеността в Светия Синод Александра Карамихалева.
Наредбата за прилагане на подмярка 7.6 към ПРСР всъщност все още не е публикувана. Министерството на земеделието и храните е изготвило проект с дата 22 януари 2016 г., който е качен за обсъждане на сайта на ведомството в края на януари.
Според индикативния график подмярка 7.6 ще бъде отворена около средата на април.
Преди повече от две години Светият Синод отново се оплака от лоша комуникация със земеделското министерство и по-специално с ръководството на фонд „Земеделие“, в лицето на тогавашния зам.-директор Виолета Александрова.

Leave a Comment