Църквата чества най-учения светец – Фотий

Свети ФотийДнес православната църква чества един от най-учените светци – константинополският патриарх Фотий.

Той е роден около 820 г. в едно от най-знатните семейства на Византия. Получил блестящо образование и станал най-учения мъж във Византия. Бил преподавател в Магнаурската школа и учител на Константин Кирил Философ и именно той е изпратил братята Константин-Кирил и Методий в Моравия. Фотий бил автор на книги и силно вярващ християнин, когато бил издигнат за патриарх, след като тогавашният патриарх Игнатий бил свален по политически причини.

Последвала намеса от Рим в полза на низвергнатия патриарх. Това породило схоластични спорове между двата християнски центъра – в Константинопол и Рим. Така били свикани няколко събора, а през 867 г. папа Николай I бил анатемосан. Именно от Фотий започва разделянето на християнството на православие и католицизъм, което е станало факт през 1054 година.

За православната църква Фотий е застъпник на чистата вяра и решителен противник на амбициите да се разпространява погрешно учение.

Фотий умира на 6 февруари 891 г. и църквата е избрала именно денят на смъртта му да се чества паметта му .

Днес имен ден празнуват Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина.

Leave a Comment