Днес Светият Синод ще обсъди проблемите по мярка 7.6 с МЗХ

жена пали свещ в храмМинистерството на земеделието и храните (МЗХ) покани на среща представители на Светия Синод, за да обсъдят претенциите му към проекта за Наредба за прилагане на подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Миналия петък Светият Синод на Българската православна църква забрани на всички митрополии, църкви, манастири и други свои подразделения да кандидатстват с проекти по селската програма. Като една от причините бе подочен фактът, че от земеделското министерство не са обсъдили проектонаредбата с най.големия ползвател на помощта по мярка 7.6 – Църквата.

„На 15 януари 2016 година се проведе заседание на работната група по мярката, на което присъстваха й представители от работната група към Светия Синод на БПЦ-БП, които взеха активно участие в обсъждането на документа“, обясниха пред „Медиапул“ от ведомството, и добавиха, че канят представителите на Светия Синод на среща с ръководството и експерти в понеделник.

Leave a Comment