Екипът, извършил операция на бебе в корема на майка му, получи държавна награда

Д-р Кристина Чачева Снимка на бТВ

Д-р Кристина Чачева
Снимка на бТВ

Медицинският екип от столичната МБАЛ „Надежда“, който през ноември 2015 г. извърши операция за спасяване на неродено още бебе, ще получи държавна парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест. Това реши днес правителството на редовното си заседание.  Д-р Кристина Чачева, д-р Марина Михова, д-р Детелина Стоичкова-Петрова и д-р Камелия Василева ще бъдат наградени с по 2000 лв. Награда в размер на по 1000 лв. е определена за акушерките Илияна Тюлтинова и Радослава Димитрова, както и за медицинската сестра Леонсия Докузова.

Лекарите направиха сложна операция на бебе в утробата на майката чрез високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм.

До нея се стигнало, след като при редовен преглед на бременна жена от Симитли е установено, че нероденото бебе събира вода в белите дробове. Прогнозата на лекарите била, че то няма да оцелее. А родителите са чакали това дете 10 години.

Д-р Кристина Чачева разказва, че единственият начин да се помогне на бебето бил да се извади течността от плеврите. Както д-р Чачева, така и д-р Марина Михова са специализирали в Германия.

Рискът при интервенцията бил да изтекат околоплодните води и да се стигне до преждевременно раждане.

Първоначално е била сложена упойка в крачето на нероденото бебе, което в момента на операцията е тежало около 800-900 грама. След това лекарите успели да сложат дренаж в дроба на нероденото бебе, който да отведе течността. Иглата е влязла през корема на майката, през стената на матката и през стената на гръдния кош на бебето. Точността е била наблюдавана чрез ултразвук. Операцията се оказала напълно успешна и на 17 декември Йорданка родила малката Христина. Детето е кръстено на лекарката, която се отказала от хонорара си, непосилен за родителите, за да помогне на семейството и на нероденото момиченце.

Leave a Comment