Д. Танева: Бизнесът ще разпредели над 1 млрд. лв. през 2016 г.

Разпределението на директните плащания ще се извърши по по-справедлив начин

Четвърта национална среща на АЗПБПрез 2016 година бизнесът ще разпредели над 500 млн. евро ( 1 млрд. лв.), заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното откриване на Четвъртата национална среща на земеделските производители в „Златни пясъци“, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Ще бъдат отворени две от най-желаните мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. – мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

„Планирани са приеми и по други мерки за частни бенефициенти. Бизнесът вече има проектна готовност и визия за модернизиране на стопанствата“, посочи Танева  и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. евро, включително с един извънреден прием по ПРСР 2007-2013 г.

Министърът на земеделието съобщи, че по време на тазгодишната кампания по директни плащания, разпределението на общия пакет между фермерите ще бъде по-справедлив.

„Министерство на земеделието и храните успя да облекчи процеса по подаване на заявления с оглед на въведените нови изисквания в кампанията.Право на подпомагане ще имат тези площи, за които има регистрирано правно основание. Отделно и условията по отношение на постоянно затревените площи  за притежаване на съответен брой животински единици, условия, които браншът беше поискал и ние ги въведохме със съответните законови изменения“, уточни Десислава Танева.

Тя поясни, че през настоящата кампания екипът на МЗХ ще продължи с концепцията си за ново съвременно поземлено законодателство.

Leave a Comment